Bekerduel vol bankzitters uit vorm

27-10-2017 08:22

Door Hasko van Dalen

Het bekerduel tussen de profs van Feyenoord en de amateurs van AVV Swift woensdagavond in de Kuip was een trieste vertoning. Feyenoord speelde erbarmelijk slecht. Scheidsrechter Sedar Gözübüyük verziekte de wedstrijd voor de amateurs met een onnodige rode kaart.

Het verbaasde mij hoeveel toeschouwers nog waren afgekomen op dit niemendalletje in het bekertoernooi. Op internet werd geschamperd dat het legioen kennelijk niet zo trouw is, dat De Kuip ook niet was uitverkocht, maar ik geef het je te doen. Avondwedstrijden op een doordeweekse dag in Rotterdam zijn een bezoeking. Door alle files is het stadion nauwelijks te bereiken, zeker niet als, zoals nu, door een ongeluk twee rijstroken op de Brienenoordbrug zijn afgesloten. Ik moest vanwege mijn werk uit de hoofdstad komen en deed er meer dan twee uur over voor ik op Varkenoord was. Begrijpelijk dus dat supporters die ver weg wonen en tot winkelsluitingstijd moeten werken dit potje aan zich voorbij lieten gaan. En dat supporters met continu- of avonddienst niet de moeite namen hiervoor diensten te ruilen of vrij te nemen. Die wegblijvers hebben zich een hoop ergernis bespaard.

Tergend langzaam spel

Feyenoord speelde namelijk ook tegen de amateurs van Swift in een tergend langzaam tempo. Iemand op Vak V vergeleek het met Walking Football, een voetbalvorm voor 60-plussers die op wandeltempo hun wedstrijd afwerken. Coach Van Bronckhorst had besloten een aantal vaste krachten te sparen en wisselspelers een kans te geven zich te bewijzen. Op Sam Larsson na deed geen enkeling dat. De eerste minuten gingen nog wel, met het te verwachten veldoverwicht, dat Larsson bekroonde met een fraaie rake vrije trap. Hij was als enige goed op dreef en bekroonde zijn wedstrijd met een hattrick. Helaas vielen er diverse andere spelers finaal door de mand. Michiel Kramer miste zelfs tegen de amateurs een strafschop, al moet gezegd worden dat Swift keeper Bogdan Constantin de beste man op het veld was. Hij behoedde zijn ploeg voor een grotere nederlaag.

Gözübüyük ongeschikt als scheidsrechter

Die ploeg moest het grootste deel van de wedstrijd met tien man spelen. In een sprintduel haalde Swift-verdediger Nik Gabel zijn tegenstander in het strafschopgebied neer. Een gele kaart en penalty zou je denken. Scheidsrechter Gözübüyük gaf echter niet alleen de penalty, maar ook een rode kaart. Een dubbele straf die de hele wedstrijd verziekte, niet alleen voor de amateurs van Swift maar voor de toeschouwers op de tribune. Er zal ongetwijfeld wel ergens een regeltje zijn dat zegt dat het hier rood moest zijn, omdat Larsson een scoringskans had, maar een scheidsrechter met voetbalverstand had die regel nu even de regel gelaten. Als je niet aanvoelt dat je in zo’n wedstrijd van amateurs tegen profs voor zo’n onschuldige overtreding geen rood moet trekken, dan begrijp je niets van voetbal en de emoties die daarbij horen en ben je ongeschikt als scheidsrechter. Ik was zo boos over deze onterechte rode kaart dat het mijn humeur grondig verpestte. Ik vond er niets meer aan. Niets is immers leuker dan een stel amateurs, die zich tegen profs uit de naad werken om een zo goed mogelijk resultaat te halen. Door de rode kaart zat dat er niet meer in.

Stadionverbod voor Bilal

Nou speelde daarbij mee dat er ook verder weinig te genieten viel. Zelfs tegen tien man wist Feyenoord geen tempo te maken. Sommige spelers ontstegen het niveau van de amateurs niet. Dieptepunt was zoals zo vaak Bilal Başacıkoğlu. Ik heb me al menigmaal doodgeërgerd aan deze miskoop. Waar ik meestal nog mild ben voor falende spelers, omdat ze nu eenmaal Feyenoorder zijn, is bij mij de maat met Bilal echt vol. Aan het eind van de tweede helft wond ik mij zo op over zijn wanprestatie dat ik bijna in staat was om het veld in te rennen en hem hoogstpersoonlijk aan zijn haren naar de kant te slepen. Gelukkig kon ik mij nog net inhouden. Ik heb liever dat hij een stadionverbod krijgt dan ik.

Hoe nu verder?

Deze bekerwedstijd maakte duidelijk dat Feyenoord in een diep dal zit. Het spel is niet om aan te zien. De verwachting dat er dit jaar een sterkere bank is dan afgelopen seizoenen lijkt ook niet waar. De invallers presteerden onder de maat. De meesten van hen solliciteerden eerder naar een baan bij PostNL dan naar een plaats in de basis. Ze bleven maar als postbodes lopen met de bal in plaats van een keer gewoon direct te spelen naar iemand met hetzelfde soort shirt aan. Wat dat betreft is er veel werk aan de winkel voor Giovanni van Bronckhorst.

Het is te hopen dat hij voor aanstaande zaterdag weer wat spirit in de ploeg krijgt. Dan wacht namelijk Roda JC en die ploeg is opeens in de winning mood. 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel