En ineens is er een nieuw woord, 'Coolsingelvoetbal'

19-12-2016 10:30

Door Hasko van Dalen

Veel Feyenoord-supporters wrijven dezer dagen hun ogen uit. Hun club wint niet alleen wedstrijden, maar begint dat ook met een zeker gemak te doen. De term ‘Coolsingelvoetbal’ zingt rond. Wat het precies inhoudt, ‘Coolsingelvoetbal’, is niet duidelijk, maar dat vakkie V en onze correspondent  Hasko van Dalen weinig meer te klagen hebben, is wél duidelijk. Verslag van de laatste paar wedstrijden voor de winterstop.

De Nederlandse taal is een nieuw woord rijker: Coolsingelvoetbal. Die term introduceerde voetbalblad Voetbal International naar aanleiding van het schitterende 0-4 uitwinning van Feyenoord op AZ. Gelukkig mochten we daar in De Kuip ook nog twee keer van genieten dit jaar. Eerst werd ADO Den Haag voor de KNVB beker met 5-1 naar huis gestuurd, daarna moest Vitesse eraan geloven met 3-1. Zo gingen we tevreden de kerstdagen en de winterstop tegemoet. Voor het eerst in zestien jaar is Feyenoord weer winterkampioen. De laatste keer leidde dat niet tot een titel, maar dit keer is het vertrouwen onder de supporters groot. Er lijkt iets moois op komst.

Gezellig op Vak V

Op Vak V was het beide wedstrijden ook reuze gezellig. Bij bekerduels kom je opeens heel andere toeschouwers tegen dan normaal. Ik kwam woensdag in gesprek met vier heren die uit Gemert kwamen. Een dorp in Noord-Brabant niet ver van Eindhoven. Je zou dus verwachten dat zij supporter zijn van een andere club. Het bleek dat ze al jaren een seizoenkaart van Feyenoord hebben. Ze kwamen midden in de week naar De Kuip vanwege de mooie sfeer bij een avondwedstrijd. Die schitterende sfeer was er ook afgelopen zaterdagavond. Achter mij zat een moeder met dochter en kleinzoons, die uit Aalsmeer kwamen. Een plaats in Noord-Holland, niet ver van Amsterdam. Ook hier zou je verwachten dat ze supporter zijn van een andere club. Ook zij bleken echter al jarenlang een seizoenkaart te hebben bij Feyenoord te hebben. Het bevestigt dat Feyenoord supporters overal in Nederland te vinden zijn.

Winterkampioen

Na afloop van de 3-1 overwinning op Vitesse gingen al die supporters vrolijk en tevreden naar huis. Op de trappen naar de uitgang wensten velen elkaar prettige kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar. Die supportsschare is inmiddels ook een soort grote familie, vooral als je al jarenlang bij dezelfde mensen in het vak zit. Wat dat betreft is Vak V helemaal bijzonder omdat daarin veel leden van de Sportclub Feyenoord zitten, die elkaar bijna allemaal al jaren kennen. Tussen al die goede wensen zat dus ook de wens dat het dit keer na de winterstop niet zo hopeloos zou gaan als de afgelopen jaren. Vorig seizoen werden in de maand januari alle competitiewedstrijden verloren. De manier waarop de ploeg tegen Vitesse de rug rechtte na de onverwachte gelijkmaker gaf echter goed moed. Natuurlijk waren we niet blind voor de tekortkomingen, waaronder het zwakke spel van Miquel Nelom, maar ook hij herstelde zich voorbeeldig. Iedereen bleef knokken en conditioneel leek het prima in orde.

Juichen om gele kaart voor El Ahmadi

Wel krijgen we het begin volgend jaar moeilijk door de absentie van Karim El Ahmadi. Dit Afrikaans kampioenschap voetbal, vergelijkbaar met ons EK, wordt van 14 januari tot 5 februari 2017 gespeeld in Gabon. El Ahmadi komt uit voor Marokko en speelt op 16 januari de eerste wedstrijd tegen Congo. Zijn absentie is een aderlating, vooral in de bekerwedstrijd tegen Vitesse, waarin we ook al Tony Vilhena moeten missen wegens een schorsing. Voor El Ahmadi dreigde dat hij na terugkeer uit de Afrika Cup ook nog eens tegen een schorsing zou oplopen als hij in een van zijn eerste wedstrijden in het nieuwe jaar een gele kaart zou krijgen. Dat risico kon hij alleen ontlopen door tegen Vitesse geel te pakken. Het hele stadion zat te wachten op dat moment, maar opzettelijk een gele kaart pakken is erg riskant. Voor je het weet toont de scheidsrechter een andere kleur. Gelukkig kwam er een passend moment toen de stand het toeliet en scheidsrechter Higler trok de juiste kleur. Voor het eerst in al die jaren dat ik De Kuip bezoek werd daarna luidkeels gejuicht en geapplaudisseerd voor een gele kaart voor een Feyenoorder.

We hebben op Vak V zelden zoveel lol gehad als deze laatste dag van het voetbaljaar 2016.

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel