Genoeglijke Champions League-avond ondanks vernedering

14-9-2017 21:56

Door Hasko van Dalen

De vaderlandse en Europese sportpers doopten hun pennen in azijn over het nieuwe debuut van Feyenoord in de Champions League tegen Manchester City (0-4). Maar vanaf ‘vakkie V’ waren ook genoeg positieve punten te noteren. Kuip-correspondent Hasko van Dalen schreef ze op.

De echte kenners hadden vooraf al voorspeld dat Feyenoord geen enkele kans zou maken tegen de miljoenenploeg van Pep Guardiola. Alleen de transferwaarde van één enkele speler van City oversteeg de totale begroting van Feyenoord. Toch waren er ook nog optimisten, die dachten dat een gelijkspel mogelijk zou kunnen zijn. Zo voorspelde Peter Houtman in het Wedstrijd Magazine een 1-1 eindstand. Op Vak V was het optimisme zelfs nog iets groter. Sommigen rekenden op een stunt, net als Bennie Wijnstekers die 2-1 als uitslag voorspelde. Daarbij verwees menigeen naar de historische overwinning op Manchester United vorig seizoen. Toen scoorde Tony Vilhena de winnende goal. Nu was hij de schlemiel, doordat de bal in de tweede minuut tussen zijn benen door in het doel rolde. Daarmee was iedere hoop op een goed resultaat de bodem ingeslagen. Deze woensdagavond speelde er een andere sterrenploeg in de Kuip dan in ons clublied wordt bezongen.

Eventjes onaangenaam

Denk nou niet dat ik alleen maar een vreselijk vervelende avond heb beleefd. Voor aanvang hing er op Vak V de vertrouwde gespannen sfeer van een spannende Europese voetbalavond. Al vond ik de live uitvoering van de Champions League hymne wel wat tegenvallen. Het massaal meegezongen ‘You’ll never walk alone’ was indrukwekkender. Na de vroege achterstand was het echter even onaangenaam op de tribune. Er werd gemopperd, gescholden, gevloekt en getierd. Volgens de een deugde er niets van de tactiek, volgens een ander speelden we veel te schijterig, weer een ander beweerde dat de spelers stijf van de zenuwen stonden en de volgende deed een duit in het zakje door te melden dat we te angstig waren en meer lef moesten tonen. Er ontstonden in Vak V zelfs heftige woordenwisselingen tussen supporters die kritiek op Gio en zijn mannen ventileerden en supporters die vonden dat wij, hun mede supporters, eens moesten ophouden met het luidkeels ventileren van kritiek. Na de 0-3 maakten die spanningen plaats voor een soort berusting.

Toch genieten

Daarna was het weer gezellig als vanouds in De Kuip. Ik moet eerlijk bekennen dat ik heb zitten genieten van het prachtige voetbal dat Manchester City op de mat legde. Ze waren een paar klassen beter dan wat we normaal in de Eredivisie te zien krijgen, qua behendigheid, snelheid, slimheid en tactisch vermogen. Dat mag dan ook wel voor die miljoenen die deze ploeg heeft gekost. Ik heb ook weer genoten van het legioen. Nadat de berusting zich van ons meester had gemaakt door de derde goal in 25 minuten, gingen de supporters weer als vanouds achter hun cluppie staan. Iedere min of meer geslaagde actie van een Feyenoorder op het veld werd met luid gejuich en applaus begroet. De clubliederen rolden vanaf de tribunes. Zelfs Michiel Kramer kreeg bij zijn wissel een dankbare ovatie en de eerste actie van invaller debutant Dylan Vente werd enthousiast verwelkomd. Op Vak V was als vanouds weer de bekende Rotterdamse galgenhumor te horen. Bij een ruststand van 0-3 beurden we elkaar op Vak V op door te zeggen dat het afgelopen zaterdag in Almelo ook 0-3 bij rust stond, maar toch nog 2-3 werd. Alles was dus nog mogelijk. Na afloop wisten we de supporters die een kaartje voor de return in Manchester hadden weten te bemachtigen een hart onder de riem te steken door ze te verzekeren daar Feyenoord daar revanche zou nemen.

Lessen trekken

Tussendoor hadden we ook nog tijd om met elkaar te bespreken welke lessen Giovanni van Bronckhorst en zijn mannen uit deze oorwassing moesten trekken. De eerste is dat het Jens Toornstra definitief verboden moet worden nog vrije trappen en corners te nemen. Willem van Hanegem heeft al vaker opgemerkt dat zijn spelhervattingen nergens op lijken. Wie zijn corner en vrije trap van gisterenavond vergelijkt met wat Kevin de Bruyne presteerde zal hem alleen maar gelijk kunnen geven. De tweede is dat Amrabat heel wat meer gif in zijn spel legt dan Kevin Diks en dus tegen PSV in de basis hoort. De derde is dat Steven Berghuis en Jean-Paul Boëtius heel wat meer ervaring, gochme en snelheid hebben dan de onze drie centrale verdedigers. De rest van de lessen zal ik u besparen.

Iedereen die de wedstrijd heeft gezien of bijgewoond heeft kunnen zien hoeveel Feyenoord tekort komt om op het topniveau van de Champions League. We moeten daarom vrezen dat we nog een paar keer voetballes zullen krijgen. 

Afbeelding / www.wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel