Grafsfeer in De Kuip

5-4-2019 12:37

Door Hasko van Dalen

Tijdens de wedstrijd tegen SC Heerenveen hing er donderdagavond een macabere sfeer in De Kuip. Het leek wel een sterfhuis, wat nog eens geaccentueerd werd door de zwarte doeken waarmee de lege stoeltjes op Vak S waren bedekt. De grafstemming onder het publiek werd alleen onderbroken door gejoel en gefluit bij blunders van scheidsrechter Kuiper en de VAR. Het leek wel of ze opdracht hadden Feyenoord niet te laten winnen. Gelukkig slaagden ze daar niet in. Het werd 3-0.

Het is lang geleden dat er tijdens een competitiewedstrijd zo weinig mensen in De Kuip zaten en er zo weinig beleving bij de supporters was. Voor zover ik mij kan herinneren was dat voor het laatst het geval in het seizoen 1989-1991 toen Pim Verbeek en Gunder Bengtsson als trainersduo optraden. Er waren toen nog geen 10.000 bezoekers. Dit keer waren er tegen SC Heererenveen wel wat meer, maar het hield niet over. Op last van de KNVB moest Vak S leeg blijven. Het was een straf voor het vuurwerk dat werd afgestoken tijdens Feyenoord - PSV op 2 december. Maar niet alleen Vak S bleef leeg, ook elders waren er heel wat lege stoeltjes te zien, omdat veel supporters zich solidair hadden verklaard en de wedstrijd boycotten.  Aan de ene kant is die onvrede goed te begrijpen, omdat de sanctie van de KNVB onrechtvaardig is. Waarom een heel vak straffen voor iets wat enkelingen hebben gedaan? Aan de andere kant is het jammer dat de supporters geen statement maakten tegen die paar hardleerse supporters die maar met vuurwerk blijven gooien en rookbommen afsteken tijdens de wedstrijd. Onder het motto “No pyro, no party” zijn er helaas teveel zogenaamde fans die de boel lopen te verzieken. Je kunt wel beweren dat vuurwerk en rookpotten de sfeer verhogen, maar het benadeelt de club alleen maar, omdat het nu eenmaal niet mag. Daarom was ik ook niet solidair met de onterecht gestrafte supporters. Ik erger mij aan vuurwerk tijdens de wedstrijd en helemaal aan de verstikkende rookpluimen die te pas en te onpas worden afstoken. Waar ik wel van hou is een vuurwerkshow compleet met rookpluimen bij aanvang van de wedstrijd. De oplossing zou wat mij betreft dan ook zijn dat er georganiseerd vuurwerk komt bij de opkomst van de elftallen. Maar daarvoor is overleg en samenwerking nodig tussen de club en de supporters. Helaas zijn die verhoudingen nu juist helemaal verstoord.

Grote schoonmaak gewenst

Ik heb het in deze rubriek al eerder met leedwezen moeten constateren, maar Feyenoord is in rap tempo bezig zich te vervreemden van zijn trouwe supporters. Trainingscomplex 1908 is opgebouwd tot een ondoordringbare veste. Waar je vroeger langs de lijn kon kijken naar de doordeweekse verrichtingen ben je nu niet meer welkom. De club zegt besloten te willen trainen, maar wie de ploeg ziet spelen vraagt zich af of op 1908 ooit wel eens echt wordt getraind. Kleine akkefietjes tijdens trainingspartijtjes die vroeger snel werden opgelost worden nu heuse issues voor praatprogramma’s. Mede schuld daaraan in het uitermate belabberde pr beleid van de club. Onder leiding van Raymond Salomon slaagt Feyenoord er continu in om op het verkeerde moment het verkeerde te zeggen. De soap rond de straf van Berghuis bij de uitwedstrijd tegen FC Utrecht was wat dat betreft tekenend voor het slechte management bij de communicatieafdeling. Het slechte spel, de matige selectie en het bedroevende supportersbeleid zijn er de oorzaak van dat rondom de club een sfeer van chagrijn heerst. Voor Dick Advocaat was die negatieve sfeer reden was om geen trainer in De Kuip te worden. Technisch directeur Martin van Geel is inmiddels gesneuveld. Hij kreeg schouderklopjes toen hij in de periode dat er geen geld was met creatieve oplossingen kwam, maar lag zwaar onder vuur omdat hij zodra er wel weer iets in kas zat miskoop na miskoop presenteerde. Nu zitten we ons te ergeren aan een te trage Clasie, Martina die niet beter is dan een back uit de 4e klasse, de nooit eens buitenom gaande Larsson, een schutterende Sven van Beek, een traag inspelende Botteghin en spelers als Jørgensen die volledig uit vorm zijn. De nieuwe trainer Jaap Stam staat met deze selectie voor een onmogelijke opgave. Velen hopen op een krachtige technische directeur, die de bezem door de selectie haalt en met slimme aankopen komt. Tegelijk is er de hoop dat de Raad van Commissarissen eindelijk een steviger ingrijpt en de bezem door het Maasgebouw haalt. Marketing manager Koevermans staat er bepaald niet goed op nu hij er nog steeds geen aansprekende shirtsponsor is gestrikt. Na een 2e rangs energiebedrijf komt er nu een vrijwel onbekend vakantiepark op het shirt te staan. Waar PSV Brainpark Eindhoven heeft gestrikt had Feyenoord toch best wel Port of Rotterdam op het shirt kunnen hebben. Ook algemeen directeur Jan de Jong ligt onder vuur. Hij lijkt zich alleen te richten op het dossier Feyenoord City, een megalomaan plan waar geen enkele rechtgeaarde Feyenoorder enig heil in ziet. Zelfs voorstanders van een nieuw stadion gruwen van de vele honderden miljoenen die deze gouden tempel moet gaan kosten. Insiders menen dat hij niet de krachtfiguur is die Feyenoord nu nodig heeft. De roep om een echte Feyenoorder als Robert Eenhoorn aan het roer wordt steeds luider.

Team Kuipers faalt opzichtig

Ondertussen worstelen de ploeg en de supporters zich naar het einde van het seizoen.  Ook de wedstrijd tegen SC Heerenveen was in de eerste helft een martelgang. Het spel was weer stroef, met Martina als de meest vertragende factor. Toch had Feyenoord met gemak met 4 of 5 goals voorsprong de rust in kunnen gaan als de arbitrage niet zo opzichtig had gefaald. De VAR keurde twee doelpunten af, waarvan eentje wegens buitenspel, waar absoluut geen sprake was van buitenspel. Tegelijk vergat die VAR in te grijpen toen Haps werd gevloerd in de 16 meter. In de Arena had zo’n overtreding zonder zonder twijfel geleid tot een ingreep van VAR Makkelie en een strafschop voor de thuisclub opgeleverd. Nu leek het erop alsof de arbitrage koste wat kost wilde verhinderen dat Feyenoord zou winnen. Björn Kuipers floot opzichtig elk twijfelgeval in het nadeel van Feyenoord en presteerde het zelfs om op het moment dat Berghuis alleen op keeper Hahn afging voor rust te fluiten. De Kuip ontplofte van woede. Als dit de beste scheidsrechter van ons land is, dan is het met de arbitrage droevig gesteld. Gelukkig was Feyenoord zoveel beter dan Heerenveen dat de arbitrage de zege niet kon voorkomen. Uiteindelijk won de ploeg met 3-0. Het hadden meer goals kunnen en moeten zijn, want in de strijd om plek 3 en 4 telt straks ook het doelsaldo mee. Al moet je vrezen dat we na zondag weer in mineur zijn, want dan is er een uitwedstrijd en die kan Feyenoord tegenwoordig niet meer winnen. Je moet er niet aan denken dat Feyenoord het seizoen moet besluiten met een strijd om Europees voetbal in de play-offs. Dan zijn er waarschijnlijk nog meer lege stoeltjes in De Kuip. Ook mijn plekje zal dan leeg blijven. Ik kom niet kijken en zal daar niet veel aan missen want zoals ze nu spelen zijn ze in de play-offs volkomen kansloos.

Afbeelding / www.wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel