Hoera voor de 6-1, maar wat moeten we met het luchtkasteel?

5-12-2016 12:32

Door Hasko van Dalen

De Feyenoord-temperatuur zit altijd een paar streepjes lager, dan je op grond van de resultaten zou mogen verwachten. Zelfs als de stadsderby met afgetekende cijfers wordt gewonnen, valt er toch weer ‘een trieste constatering' rondom de stadionclub te noteren. Hoe dat werkt, en waar die constateringen vandaan komen, weet onze correspondent Hasko van Dalen als geen ander. Zelfs na een mogelijk kampioenschap in 2017 zal hij – voorspellen wij – weer een schaduwzijde vanaf het illustere vakkie V weten te vinden. Lees zijn wrange en komische verslag na Feyenoord-Sparta.  

Voor het eerst in zes jaar werd in De Kuip weer de stadsderby tussen Feyenoord en Sparta gespeeld. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was in het seizoen 2009-2010. Toen won de Kuipploeg met 3-0. Dit keer was het krachtsverschil veel groter. Met de 6-1 zege evenaarde het team van Giovanni van Bronkhorst de thuisoverwinning in de seizoenen 1989-1990 en 1996-1997.

Het werd dus een makkelijke middag voor de thuisploeg. Vooraf waren we daar op Vak V niet gerust op. We waren het erover eens dat Feyenoord in Utrecht gezwijnd had met die gelijkmaker in de laatste minuut van de extra speeltijd. De voorspellingen van de uitslag van de stadsderby tegen Sparta waren dan ook wat minder optimistisch dan normaal gesproken. Een enkeling rekende zelfs op verlies, maar ook een gelijkspel werd door velen niet uitgesloten. In de media had gestaan dat Sparta-trainer Alex Pastoor ook een kei is op tactisch gebied en dus ongetwijfeld iets moois uit de hoge hoed zou toveren.

Kansloze Kasteelploeg

Die tactiek werd snel duidelijk. Sparta zakte in en gokte op de counter. Daarmee stichtte het behoorlijk veel gevaar. Na een hoopvolle eerste minuut vreesden velen daarom het ergste. Het merkwaardige bij onze club is dan altijd dat op Vak V al na vijf minuten wordt geroepen om een wissel van een speler die een verkeerde pass heeft gegeven. Daarbij moet er dan steevast iemand inkomen die we al weken niet hebben zien spelen. Vervolgens vliegen dan de suggesties voor aankopen tijdens de winterstop om je oren. Maar na de schitterende goal van Jens Toonstra die tot de 2-0 ruststand leidde, verstomden de kritische geluiden. Alleen was er diep in de tweede helft nog gegrom, gevloek en getier te horen vanwege de tegengoal van Thomas Verhaar. De kritiek betrof Miquel Nelom, die ook nu weer schuldig was aan een tegengoal door aan de verkeerde kant te dekken. Net als in Utrecht. Op Vak V werd hard om Woudenberg geroepen.

Europa League

Het mocht de pret echter niet drukken. De overwinning op de stadsgenoot was afgetekend. We keken met frisse moed naar de komende Europa League wedstrijd tegen Fenerbahce, hoewel niemand geloofde dat het ook zo’n mooie uitslag zou worden als deze zondagmiddag op het bord stond. De oorwassing in Manchester lag nog vers in het geheugen. Verschillende jongens uit Vak V hadden die wedstrijd live bijgewoond. Zij bevestigden de verhalen die al in de krant stonden. Het was één groot supportersfeest, zonder wanklank of excessen. De enige dissonanten waren het spel van Feyenoord en de forse nederlaag. Tegelijk gaven ze toe dat de financiële middelen daar ook wat groter waren. Als voorbeeld werd Paul Pogba genomen. Zijn broertje viel in bij Sparta maar bakte er weinig van. Tussen de transfersom van beiden zit ook een verschilletje van zo’n honderd miljoen euro.

Telegraaf-artikel zet kwaad bloed

Daarmee kwamen bijna als vanzelf op het financiële plaatje en het plan voor Feyenoord City. Met een nieuw stadion aan de Maas zou het gat met de concurrentie moeten worden gedicht. Veel supporters op Vak V vinden die nieuwbouwplannen maar megalomaan. Er werd al de grap gemaakt dat Rotterdam tegenwoordig twee kasteelploegen heeft: een met een stenen kasteel en een met een luchtkasteel. Teleurstellend is dat de strijd tussen supporters en clubleiding verder verhardt door artikelen in de Telegraaf. Zelfs ik voelde me er door aangesproken, nu ik weet dat Feyenoord zich wil richten op een fundamenteel ander publiek. Vroeger werden we nog liefkozend de Twaalfde Man of Het Legioen genoemd. Tegenwoordig zijn we klanten of verre familie. Natuurlijk zit er in sommige opmerkingen wel een kern van waarheid. Zo is er inderdaad een groepje supporters dat steevast alles bekritiseert dat vanuit de leiding van Feyenoord komt. Maar die leiding zou zich ook eens kunnen afvragen of dat wellicht ook ligt aan de eigen manier van communiceren of het gebrek daaraan. In ieder geval stonden in het artikel in de Telegraaf weer allerlei dingen die voor de nodige commotie zorgden, zeker op Vak V. Daar zitten veel leden van de Sportclub Feyenoord die zich voorafgaand aan de wedstrijd op Varkenoord verzamelen en een biertje drinken. Ook zij weten dat er helaas supporters zijn die zich liederlijk gedragen, vuurwerk afsteken en blowen. De goedwillende supporters zouden het prima vinden als daarop werd ingegrepen, maar om ze dan allemaal voortaan te dwingen op een super de luxe Strip een Feyenoord-biertje te drinken en Feyenoord-hamburger te nuttigen is toch echt een stap te ver. Juist dat soort uitlatingen en plannen zorgt ervoor dat het verzet tegen de nieuwbouwplannen zo hardnekkig is en blijft groeien.

Het voedt het idee dat de leiding van Feyenoord eigenlijk van het huidige legioen af wil. Dat is een trieste constatering.

Afbeelding / www.feyenoord-city.nl

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel