Matte stadsderby als seizoensslot

30-4-2018 23:36

Door Hasko van Dalen

Hoewel Feyenoord-supporter in hart en nieren blijft Kuip-correspondent Hasko van Dalen zeker na afloop, als hij gaat schrijven, een gezonde afstand bewaren. Dat leidt opnieuw tot een droog en realistisch verslag, ditmaal van het seizoensslot in De Kuip.   

In de traditionele standsderby stond er alleen voor Sparta nog iets op het spel. Dat was te merken ook. Feyenoord speelde op halve kracht en leek de standgenoot de punten te gunnen. De individuele klasse van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst gaf echter de doorslag. Schrale troost voor de Spartanen was dat de nederlaag niets meer uitmaakte. FC Twente degradeerde en de Kasteelheren gaan de nacompetitie in.

Heel wat Feyenoord supporters uit de Rotterdamse regio hebben in hun familie of kennissenkring verstokte Spartanen zitten. Dat geldt ook voor mij. Het leidde tot ambivalente gevoelens tijdens de traditionele standsderby tegen Sparta, dat in degradatiegevaar verkeerde. Aan de ene kant hoop je op een klinkende overwinning voor je eigen ploeg, met een paar mooie goals. Aan de andere kant gun je die Spartapieten een jaar langer verblijf in de Eredivisie. Weg van de grafkelder van de Jupiler League waarvan de wedstrijden pas om middernacht worden uitgezonden, waar geen krant aandacht aan besteedt en nauwelijks toeschouwers op af komen. Maar net zo goed als er Spartanen zijn die weigeren een wedstrijd op Zuid te bezoeken, zijn er Feyenoorders die de club uit Spangen niet kunnen luchten of zien. Ook op Vak V was die mengeling tussen supporters die Sparta wel een puntje gunden en supporters die zich ergerden aan de lakse houding van Feyenoord in de eerste helft duidelijk merkbaar. In de hele Kuip hing een wat “unheimische“ sfeer. Er werd nauwelijks gezongen, plichtmatig geklapt en soms vielen er zelfs pijnlijke stiltes. Erg ongewoon voor een competitiewedstrijd in De Kuip. Pas na de 2-1 sloten de gelederen zich en hoopte iedereen in het Vak V op een ruime zege en vooral op nog een sprankje klasse van Robin van Persie of Steven Berghuis.

Onterecht afgekeurde goal

Vooraf waren er in de media speculaties over de aanpassingen die Giovanni van Bronckhorst in zijn elftal zou aanbrengen. Ook onder de supporters die zich op Varkenoord aan het indrinken waren voor de wedstrijd gingen allerlei alternatieve opstellingen rond. Amrabat, Nieuwkoop, Vente, Bilal, Malacia en zelfs Hanson werden getipt als basisspeler. Slechts van één mutatie was iedereen zeker. Justin Bijlow zou het doel verdedigen. Een uiterst talentvolle keeper en dat liet hij in de wedstrijd ook zien. Verder bleek Van Bronckhorst zijn elftal echter slechts op twee plaatsen te hebben aangepast. Botteghin verscheen in plaats van Van Beek en Van Persie in plaats van Toornstra. Geen verzwakkingen en zeker geen fantasieopstelling. De ploeg ging goed van start en leek al snel de score te openen toen Jørgensen na een schitterend hakje van Van Persie fraai doel trof. Tot ieders verbijstering werd die goal afgekeurd wegens buitenspel. Op Vak V konden we het niet geloven. Hoewel het helemaal aan de andere kant van het veld gebeurde wisten we bijna zeker dat het geen buitenspel was. Dus draaiden we ons hoofd naar de businessunits waarin de tv de herhaling vertoonde en greep menigeen naar z’n mobiel om bij het thuisfront te informeren. Het bleek dat we gelijk hadden, het was geen buitenspel. De grensrechter zat er helemaal naast. Die man zou ook eens een weekje geschorst moeten worden. Het onterecht afvlaggen van zo’n mooie goal is een misdaad tegen het voetbal.

Spartaanse onmacht

Na die afgekeurde goal zakte de thuisploeg weg in een gezapig vakantietempo. Sparta kreeg wat grip op de wedstrijd en scoorde zowaar de openingstreffer. Als doelpuntenmaker Fred Friday echt z’n dag had gehad zou de voorsprong nog verder opgelopen zijn. Het leek alsof de Feyenoordspelers hun stadsgenoot ook wel een puntje of drie gunden, zo slap werd er verdedigd. Alleen Karim El Ahmadi bikkelde als vanouds. Nog vlak voor rust werd de stand echter gelijk getrokken. Na de pauze was er hetzelfde beeld, Feyenoord maakte niets klaar en Sparta bleef kansen missen. Of we volgend seizoen ook weer van vier stadsderby’s kunnen genieten is dan ook nog maar de vraag. De ploeg van Dick Advocaat zal het in de nacompetitie behoorlijk moeilijk krijgen als men zo onsamenhangend blijft spelen en kansen blijft missen. Het zou wel jammer zijn als we het zonder de strijd tegen Rotterdam West moeten doen. Het pleit werd uiteindelijk beslist door een eigen goal van Spartaan Frederik Holst (al hoorden we in het stadion dat Boëtius ‘m maakte) en een intikkertje van Steven Berghuis.

Legioenspeler

Diezelfde Steven Berghuis werd na afloop tot Legioen-speler van het seizoen werd gekozen. Hij kreeg een klaterend applaus van de achtergebleven supporters, want De Kuip al bijna half leeggestroomd, ondanks de smeekbede van Peter Houtman om toch vooral te blijven zitten vanwege deze huldiging. De scheldwoorden en verwensingen die tijdens de wedstrijd in zijn richting werden geslingerd vanwege zijn wat nonchalante spelwijze zal ik u besparen. De criticasters waren na afloop ook mild, vanwege de twee doelpunten in de derby en de 16 goals in de competitie. Er werd op Vak V nauwelijks gespeculeerd of dit zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord was geweest. De vraag die iedereen op Vak V wel bezighield was of dit de laatste wedstrijd van Robin van Persie bij Feyenoord was. Van ons mag hij nog een jaar doorgaan. Het legioen genoot ook deze wedstrijd weer van zijn bijna perfecte balbehandeling, al miste hij ook een opgelegde kans. Het wordt afwachten voor het legioen. Zoals elk jaar gaat het transfercircus pas aan het eind van de zomer draaien. Voor ons is het even vakantie. Dus werden er na afloop handen geschud en goede wensen voor de zomer uitgedeeld alsof we familieleden waren die na een gezellige verjaardag afscheid van elkaar namen tot het volgende feestje.

Afbeelding / youtube.com

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel