NAC werpt Feyenoord-fans terug in grauwe realiteit

25-9-2017 20:14

Door Hasko van Dalen

Denk nog maar even terug aan de mooie momenten van het afgelopen seizoen, want het superieure Feyenoord is alweer een herinnering. NAC kwam ons dat even meedelen, 0-2. De Feyenoord-fans zijn teruggeworpen in de grauwe realiteit, waar ze door de jaren zo aan gewend zijn geraakt. Verslag van een deceptie. 

Op Vak V konden we ons het laatste verlies niet eens meer heugen. Ruim anderhalf jaar lang was Feyenoord ongeslagen in De Kuip. NAC maakte een eind aan die fraaie reeks. De ploeg won verdiend van Feyenoord, dat ook midweeks in de bekerwedstrijd uiterst matig presteerde.

Het gekke is dat Giovanni van Bronckhorst zei dat hij de nederlaag tegen NAC niet had zien aankomen. Op Vak V zitten kennelijk veel supporters die een wat betere kijk op de zaak hebben. Na de uiterst belabberde bekerwedstrijd tegen ADO op woensdagavond, die met fortuin werd gewonnen, voorspelden zij al dat wanneer Feyenoord zo zou blijven spelen een nederlaag onafwendbaar zou worden. Of ze daarbij direct ook dachten aan een nederlaag tijdens een avondje NAC in de Kuip is overigens onwaarschijnlijk. Volgens de statistieken had Feyenoord thuis nog nooit een Eredivisiewedstrijd van NAC verloren. Nou zijn dat soort statistieken niet veel waard, want in 2009 werd Feyenoord wel thuis door NAC van mat gespeeld en leed het een 0-4 nederlaag in de play-offs voor Europees. Maar voor de eredivisie was deze 0-2 zeperd dus wel een historisch gebeuren. De beelden zullen ongetwijfeld nog heel vaak terugkomen, niet alleen in het seizoen overzicht, maar elke keer als de ploegen elkaar treffen.

Ergernis op Vak V

Net als woensdagavond was zaterdagavond de ergernis op Vak V voelbaar en hoorbaar. Het voetbal leek echt nergens op. Oneindig traag rondspelen, vooral breed en terug, nooit diep, geen finesse, geen sprankelende acties. Het deed denken aan het spel in de periode dat we zeven keer op rij verloren. Dit keer begon de malaise toen de ploeg na de 0-3 voorsprong bij rust tegen Heracles in de tweede helft door misplaatste arrogantie nog bijna de zege uit handen liet glippen. We mochten woensdag blij zijn dat tegenstander ADO nog zwakker was en de kansen die het kreeg niet benutte. Daardoor konden we elkaar in de pauze moed inspreken. Het zou wel goed komen, we hadden in De Kuip immers al tijden niet meer verloren. Kennelijk dachten de spelers van Feyenoord er ook zo over in de wedstrijd tegen NAC. In Breda hadden ze daar volgens El Allouchi al een beetje rekening mee gehouden na het 4-3 bekerverlies van die ploeg tegen Achilles. Inderdaad speelde Feyenoord alsof de goal vanzelf wel zou vallen en de zege een kwestie van rijd was. Zelfs na de eerste grote kans voor NAC, die Jones redde, bleef men volharden in een veel te traag tempo. Op Vak V ergerden we ons groen en geel. Dit keer waren er in de pauze ook geen opbeurende woorden. Wij zagen de nederlaag al aankomen. Slechts een enkeling geloofde dat het nog goed zou komen.

Bilal weer drama

Zoals bij elke club het geval is wordt er op de tribune gevloekt en gescholden als het even niet loopt. Wie Rotterdamse scheldwoorden wil leren moet gewoon een keer een wedstrijd op Vak V bijwonen. Ook het misnoegen over sommige spelers laten de supporters vaak luid en duidelijk merken. Toch blijven ze meestal wel achter de speler staan, omdat ze weten dat tot de grond toe afbranden er ook niet voor zorgt dat hij beter gaat spelen. Daarom kreeg zelfs Michiel Kramer woensdag en zaterdag applaus als hij een geslaagde actie maakte. Nou waren dat wel zeldzaamheden en na zijn mislukte penalty viel hem heel wat hoon en misbaar ten deel. De enige speler die de supporters echt niet lijken te pruimen in Bilal Basaçikoglu. Woensdag viel hij nog redelijk in, maar zaterdag was het weer als vanouds een groot drama. Zelfs ik heb nu een keer mijn handen aan mijn mond gezet en keihard geroepen dat Bilal moest worden gewisseld. Er waren er trouwens heel wat meer op Vak V die er zo overdachten. Ik hoorde later dat ook Arnold Bruggink bij Fox Sports heeft gezegd dat Bilal klaar is bij Feyenoord. Als Van Brockhorst naar dit advies luistert, zou dat ons een hoop ergernis besparen.

Zure appel

Ondertussen moeten we door de zure appel heen bijten. Op maandagmorgen zijn er weer veel collega’s die ons fijntjes zullen herinneren aan deze nederlaag. Wie buiten de regio Rijnmond werkt kan rekenen op hoon en spot. Reken er maar op dat daar nog het nodige bijkomt als Feyenoord op deze voet blijft doorgaan. Wie zo belabberd speelt wordt ook opgerold door Napoli en maakt weinig kans tegen AZ. Onze enige hoop kan zijn dat daarna een interlandperiode aanbreekt en na die break spits Jørgensen weer beschikbaar is.

Het is een kwestie van hoop doet leven en voor de echte supporters is dat gesneden koek. Ze weten niet beter, in het verleden is altijd zo gegaan bij Feyenoord, er zijn diepe dalen waarin het afzien is geblazen, maar daarna veert de club weer op en zijn er soms hoge pieken. Zo is het altijd geweest en zal het altijd blijven. We hebben in het verleden meer trieste avonden meegemaakt en er zullen er ongetwijfeld ook nog meer volgen. Laten we deze dus maar gauw proberen te verwerken. 

Afbeelding / www.wikipedia.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel