Op weg naar ongeneeslijk trauma?

8-5-2017 02:14

Door Hasko van Dalen

Alles was in gereedheid gebracht voor een waar volksfeest. Politie en gemeente hadden een uitgekiend draaiboek samengesteld. Woudenstein was tot de nok toe uitverkocht. In De Kuip tuurden 47.000 supporters naar grote tv-schermen. Door de stad reden trams met beeltenissen van de spelers van Feyenoord. Kranten en televisie telden al dagenlang af naar het ultieme moment van de schaaluitreiking. Feyenoord moest alleen nog even winnen van Excelsior, dan was de titel binnen. Helaas gebeurde dat laatste nou net niet. De ontgoocheling is enorm.

In mijn beleving was het niet eens zo lang geleden dat ik in De Kuip op een televisiescherm zat te kijken naar een kampioenswedstrijd van Feyenoord. Toch is daar in werkelijkheid 24 jaar overheen gegaan. Destijds was ik met 33.000 supporters getuige van de uitwedstrijd tegen FC Groningen, waarin József Kiprich al in de negende minuut na een lange sprint de 0-1 binnenschoot. Dat hij daarna de hele wedstrijd alleen nog liep te puffen van de inspanning vergaven we hem. We wisten dat de buit binnen was. Dit keer was het anders. Nu waren er vier schermen en zat De Kuip helemaal vol. Ik was een van de gelukkigen die een kaartje had. Niet voor mijn vertrouwde Vak V, maar voor Vak G. Helaas was dat niet het enige verschil met 1993. Het ging dit keer in de kampioenswedstrijd namelijk helemaal niet van een leien dakje. De spelers stonden stijf van de spanning. Nadat Botteghin door de stress bevangen de 2-0 voor Excelsior inleidde, was het pleit beslecht.

De achttiende thuiswedstrijd

Enkele helderzienden voorspelden aan het begin van het seizoen dat Feyenoord in de uitwedstrijd bij Excelsior kampioen zou kunnen worden. Veel meer supporters dachten dat toen Feyenoord in de winterstop nog steeds bovenaan stond. Zij kochten daarop een halve seizoenkaart voor Excelsior. Samen met de trouwe kern Feyenoorders  in het uitvak en supporters die via allerlei andere wegen een kaartje hadden bemachtigd, zorgden zij ervoor dat Feyenoord feitelijk zijn 18e thuiswedstrijd speelde. Ik wilde schrijven op Woudenstein, maar dat stadion hebben ze inmiddels vernoemd naar twee mensen die ik nooit heb zien voetballen. In thuiswedstrijden leek Feyenoord de laatste tijd onoverwinnelijk en dus rekende iedereen erop dat de titel wel even zou worden behaald. Vanuit het hele land trokken hordes mensen naar Rotterdam om dat feest mee te kunnen maken.

Bekroning van Dirk Kuyt

Ook de media, die meestal op de hand van die andere club zijn, kenden nauwelijks nog twijfel. Het programma ‘Andere Tijden’ maakte een reportage waarin Feyenoord impliciet al tot kampioen werd gekroond. FoxSports pakte uit met een documentaire over de terugkeer van Dirk Kuyt. Daarin werd uitgebreid belicht dat hij was teruggekomen om prijzen te pakken. De suggestie dat dit na de bekerwinst van vorig seizoen nu de landstitel zou worden droop ervan af. Het hele scenario rond de wedstrijd tegen Excelsior was erop gericht dat Dirk Kuyt in De Kuip de kampioensschaal in ontvangst zou nemen. Het had de bekroning van zijn missie moeten worden. In het stadion zaten 47.00 mensen reikhalzend uit te kijken naar dat moment. Op het stadhuisplein stonden er ook nog eens tienduizenden en alle kroegen puilden uit met supporters, waarvan velen gehuld in een shirtje waarop stond dat Feyenoord kampioen van het seizoen 2016-2017 was.

Ongeneeslijk trauma

Al die voorbarige uitingen en voorbereidingen voor de festiviteiten leken een beetje op de goden verzoeken. We weten nog hoe het AZ een paar jaar geleden op Woudenstein verging. Ook herinneren we ons nog levendig die bus met het opschrift “Kampioen seizoen 2016-2017” die vorig seizoen troosteloos stond te wachten na het uitduel tegen De Graafschap, dat volgens geen Amsterdammer ooit puntverlies zou kunnen opleveren. Helaas hebben wij nu ook zo’n enorme ontgoocheling meegemaakt. Al wijzen de positievelingen erop dat voor ons nog niet alles is verloren, in tegenstelling tot destijds bij AZ en Ajax. Zij stellen dat we alles nog in eigen hand hebben. In eigen huis winnen we volgens hen wel van Heracles en zijn we alsnog kampioen. Dat Heracles nog strijd om een plek in de playoffs voor Europees Voetbal telt volgens hen niet. Kennelijk zijn ze ook 27 oktober 2013 vergeten toen Feyenoord in De Kuip met 1-2 onderuit ging tegen datzelfde Heracles. Er zijn ook pessimisten die denken dat het misloopt. Al voor de wedstrijd begon, ontvouwde iemand op Vak G het meest vreselijke doemscenario’s: verlies tegen Excelsior, een hoge score in de Arena en dan de laatste wedstrijd tegen Heracles in de laatste minuut de gelijkmaker tegen krijgen. In het eerste deel kreeg hij zondag gelijk, laten we hopen dat hij dat niet krijgt in het tweede deel van zijn doemscenario. Het zou een nachtmerrie zijn voor elke rechtgeaarde Feyenoord supporter en een trauma opleveren dat niet meer te genezen is.

Afbeelding / Wikipedia

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel