Slecht begin van een loodzware week

16-10-2017 19:14

Door Hasko van Dalen

Met de pest in mijn lijf verliet ik zaterdagavond de Kuip. Alweer had Feyenoord in eigen huis onnodig punten verspeeld. Na de galavoorstelling van twee weken geleden in Alkmaar volgde een uiterst belabberde vertoning. Vooral de eerste helft was niet om aan te zien.

Erg gezellig was het ook niet op Vak V. Al na vijf minuten wisten we dat het weer zo’n rotavond zou worden als tegen NAC. In die beginfase kreeg PEC Zwolle al twee grote kansen. Ik zal u de verwensingen die ik om mij heen hoorde maar besparen. In net Nederlands kwam het erop neer, dat de spelers het nooit leren om gewoon vanaf de eerste minuut geconcentreerd te zijn. De trouwe supporters op Vak V hebben wat dat betreft een ijzeren geheugen. Ze wisten zo op te sommen welke wedstrijden we de afgelopen jaren in de eerste minuten op achterstand kwamen en vervolgens verloren. Met als dieptepunten natuurlijk de wedstrijden tegen Sparta en Ajax in het vorige seizoen. Nou waren dat uitwedstrijden. Puntenverlies in De Kuip zijn we niet meer zo gewend. De laatste keer dat we in de competitie twee punten verspeelden was bijna een jaar geleden tegen Heerenveen.

Goede rentree Van Beek en Jørgensen

Toch konden we zaterdagavond wel twee keer heel hard juichen en applaudisseren. De eerste keer was bij de rentree van Sven van Beek. Vak V zit vol met mannen en jongens die regelmatig op Varkenoord rondlopen en dus alle spelers uit de eigen jeugd een warm hart toedragen. Soms gaat het zover dat ze zelfs al nauwelijks tot wasdom gekomen talenten de voorkeur zouden willen geven boven gevestigde namen. Een tijdlang was dat het geval met Anass Achahbar en nu herhaalt zich dat af en toe met Dylan Vente. Het gejuich bij de rentree van Sven van Beek kwam dus recht uit het hart. We hebben hem het hele vorige seizoen moeten missen. Toch was het gejuich en applaus bij de terugkeer van Nicolai Jørgensen nog luider. Hem hebben we de afgelopen wedstrijden nog meer gemist. Alle hoop was erop gevestigd dat onze topscorer van vorig seizoen de ban tegen PEC zou kunnen breken. Bijna kwam het daar ook van, maar zijn inzet eindigde tegen de paal. We werden er op Vak V moedeloos van. Na de slechte eerste helft speelde Feyenoord na rust veel beter, maar de bal wilde er niet in.

Kritiek op wisselbeleid Gio

Natuurlijk krijgt de trainer op zo’n moment de schuld van alles. Zelfs het kind van de club, Giovanni van Brockhorst, ontkomt daar niet aan. De een verweet hem dat hij de spelers niet vanaf de eerste minuut op scherp had gezet, de ander dat de tactiek niet deugde, maar de meesten waren het volstrekt niet eens met zijn wissels. Het was ons een raadsel waarom hij Boëtius eruit haalde voor Jørgensen en niet JensToornstra.  Zelfs de dames op Vak V wisten te melden dat Toornstra de laatste weken wel erg uit vorm is. Onbegrijpelijk dat hij mocht blijven staan. Nog onbegrijpelijker was dat Gio vijf minuten voor tijd Sam Larsson naar de kant haalde en verving door Bilal Başacıkoğlu. Nog nooit heeft deze miskoop een goed invalbeurt afgeleverd. Onder de kenners op Vak V geldt hij als de grootste miskoop van de laatste jaren. In de paar minuten die hij mocht meedoen leverde hij een matige voorzet af en stond vier keer buitenspel. Het is onverklaarbaar dat Gio hem voortdurend een kans blijft geven.

Weinig florissant vooruitzicht

Het spel van Feyenoord in De Kuip biedt weinig hoop voor de nabije toekomst. Dinsdag wacht het Champions League duel tegen FC Shakhtar Donetsk, geen misselijke tegenstander. Daarna volgt de klassieker tegen Ajax. Hoewel die ploeg verre van briljant speelt, staan ze inmiddels wel boven ons op de ranglijst. Het belooft dus een zware week te worden voor de Feyenoord supporters. Ik heb het chagrijn van de puntendeling tegen PEC maar proberen weg te werken bij het concert van The Rolling Stones in het Gelredome. Want na die zeperd was mijn gemoedsrust gelijk aan de titel van hun bekendste song: I can’t get no satisfaction. We hebben inmiddels al aacht punten minder dan vorig seizoen om deze tijd. Titelprolongatie lijkt nu al onhaalbaar.

Gelukkig kwam tijdens dat formidabele concert ook weer de berusting, die je als Feyenoord supporter nodig hebt, toen Mick Jagger zong: You can’t always get what you want. 

Afbeelding / wikipedia.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel