Te vroeg voor kampioenstattoo

17-4-2017 17:30

Door Hasko van Dalen

Vanaf de eerste dag van de competitie staat Feyenoord bovenaan de ranglijst. Enkele weken geleden leek de titel slechts een kwestie van tijd. Een paar domoren lieten zelfs al een kampioenstattoo plaatsen. Door de afgang in de klassieker en het teleurstellende gelijkspel in Zwolle slonk de voorsprong echter gestaag. Gelukkig rechtte de ploeg tegen FC Utrecht de rug. Het sprookje van het eerste kampioenschap sinds 1999 lijkt nog steeds mogelijk. Maar het blijft bibberen die laatste drie wedstrijden.

Bibberen was het ook al in de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Utrecht. Trainer Ten Hag voerde de druk nog eens extra op door te melden dat hij niet met de Olympische gedachte naar De Kuip zou gaan. Fijntjes wees hij nog even op de thuiswedstrijd, toen Feyenoord in de Galgenwaard een helft lang helemaal zoek werd gespeeld. Heel Rotterdam stond dus onder spanning. Vlak voor de wedstrijd kwam ik bij de trap naar de perstribune drie Feyenoord watchers tegen: Iwan van Duren en Martijn Krabbendam van Voetbal International en Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad. Normaal gesproken hebben we alleen contact met elkaar via Twitter, maar nu was er gelegenheid om even bij te praten. Uiteraard ging het over de wedstrijd. Zij stonden er redelijk ontspannen bij, terwijl bij mij de zenuwen door mijn lijf gierden. Volgens hen moest ik me niet zo druk maken en zou het tegen FC Utrecht alleemaal goed komen.

Schietgebedjes op Vak V

Dat geloof in een goede afloop was er op Vak V ook, al stonden ook daar de gezichten gespannen. Voor het eerst hadden we het voor aanvang van de wedstrijd uitgebreid over onze aartsrivaal. Natuurlijk vanwege de galavoorstelling tegen Schalke. Een enkeling geloofde dat die krachtsinspanning de ploeg in de competitie zou opbreken. Helaas was daar deze zondag nog niets van te zien, maar dat wisten we toen nog niet. De hoop was er, al geloofde lang niet iedereen erin. Giovanni van Bronckhorst had bovendien al eerder gezegd dat zijn ploeg alle resterende wedstrijden moest winnen om kampioen te worden. Dat is dus gelukkig gelukt, al kropen we voor rust enkele keren door het oog van de naald. Toen de paal een keer redding moest brengen zag ik om mij heen enkele supporters schietgebedjes prevelen. Die gebeden werden in de tweede helft verhoord en het resultaat was een fraaie 2-0 overwinning.

Uitsyndroom

Of die zege ook een garantie is voor winst in de laatste drie wedstrijden en daarmee voor de titel, blijft de vraag. Vanwege het recente verleden is er weinig reden tot optimisme voor de komende uitwedstrijden tegen Vitesse en Excelsior. Vooral op het kunstgras in Kralingen zal het weer worstelen worden. Tegen datzelfde Vitesse won de ploeg van Mitchell van der Gaag thuis ook al. Op Vak V hoopten we na afloop dat Excelsior zich volgende week al veilig kan spelen, zodat ze het tegen Feyenoord rustig aan zouden kunnen doen. Verder werd er druk gespeculeerd dat Vitesse een week voor de bekerfinale niet tot het uiterste zou willen gaan. Of het een voordeel is dat Ricky van Wolfswinkel in de wedstrijd tegen Excelsior geel kreeg en dus volgende week tegen ons is geschorst wisten we niet precies. Voor Feyenoord is geen enkele uitwedstrijd makkelijk. Bovendien gaat het allang niet meer alleen om voetballende kwaliteiten. Ook het mentale aspect gaat een rol spelen.

Vanuit Amsterdam proberen ze daarop in te spelen met allerlei vormen van psychologische oorlogsvoering. Soms irritant arrogant, soms wel vermakelijk, vooral als het Sjaak Swart betreft. Volgens de spelers en de Feyenoord watchers moeten we ons daar niets van aantrekken. Dus pepten we elkaar bij het verlaten van het stadion nog een keer op en herhaalden het mantra dat ook Giovanni van Bronckhorst iedere keer herhaalt: we moeten uitgaan van onze kracht en gewoon de resterende wedstrijden winnen, dan zijn we kampioen.

Het klinkt zo simpel, het is zo moeilijk. De spanning blijft om te snijden. Nog 270 minuten lang. 

Afbeelding / www.tattoo-holland.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel