Twee matige stadsderby's uitzitten

4-4-2016 10:32

Door Hasko van Dalen

Ook tijdens de recente wedstrijden tegen stadgenoten Sparta (vriendschappelijk) en Excelsior was onze correspondent Hasko van Dalen weer paraat, en als altijd met een scherp oog voor de gevoelstemperatuur bij het legioen. Omdat het voetbal twee keer niet om over naar huis te schrijven was, dist Hasko bij wijze van extraatje ook nog een fraaie anekdote op over de onlangs overleden Johan Cruijff, Feyenoord’s ‘verlosser’ in het seizoen ‘83/’84.  

Zonder goed te spelen won Feyenoord twee stadsderby’s op een rij. De benefietwedstrijd tegen Sparta eindigde in 2-0, het competitieduel tegen Excelsior in 3-0. Beide wedstrijden stonden mede in het teken van het overlijden van Johan Cruijff. Dus vertelde ik op Vak V vol trots over mijn bijzondere ontmoeting met de maestro. Het maakte weinig indruk.

Hoewel de zenuwen bezit lijken hebben genomen van de spelers van Sparta moet het wel heel gek lopen wil die ploeg niet binnenkort kampioen worden van de Jupiler League. De voorsprong op de concurrenten is nog steeds erg groot. Helaas is het spel de laatste weken wat minder. Ook in de 'Benefietwedstrijd voor het leven' tegen Feyenoord kwam de ploeg niet in het stuk voor, terwijl Feyenoord zelf ook acteerde als een ploeg uit de Jupiler League. Het deerde de fans op Vak V niet. Om mij heen zaten die donderdagavond niet de vaste supporters, maar vooral ouders met jonge kinderen. De schooljeugd had de dag erna vrij vanwege Goede vrijdag en kon zo eens een avondwedstrijd in De Kuip mee beleven. Van het voetbal zullen ze niet enthousiast zijn geworden, al schreeuwden ze hun kelen schor zodra Dirk Kuyt aan de bal kwam. Ook aan de ‘wave’ deden ze vol overgave mee. Zij hadden dus een leuke avond. Ik verveelde me vooral en ergerde me aan het matige spel van beide kanten. Het is wel te hopen dat wanneer Sparta promoveert de stadsderby in De Kuip volgend seizoen van een iets hoger niveau is.

Kralingers bakten er weinig van

De derby tegen Excelsior was ook geen beste vertoning, maar nu vooral van de kant van de Kralingers. Die bakten er niet veel van. Feyenoord kwam gemakkelijk op voorsprong en de wedstrijd had eigenlijk in 5-0 of 7-0 moeten eindigen. Helaas ging na het redelijke begin al gauw de voet van het gaspedaal en draafden de spelers vrij plichtmatig over het veld. Het was zo slaapverwekkend dat het ons niet was opgevallen dat we in de 14e minuut niet klapten voor Johan Cruijff. In de derby tegen Sparta hadden we dat nog wel gedaan. Beide derby’s begonnen ook met een minuut stilte, die helaas zaterdagavond werd onderbroken door een paar asociale schreeuwlelijken. Kennelijk kan nog niet iedere Feyenoordsupporter het fatsoen opbrengen om eer te betonen aan een van onze allergrootste voetballers. Er zijn zelfs diehard supporters die het kampioenschap in het jaar dat Cruijff bij ons peelde niet mee willen tellen bij alle behaalde titels. Hoe verknipt kun je zijn?

Onalledaagse ontmoeting met Cruijff

Mijn grote held was Cruijff ook niet, dat was en is Willem van Hanegem. Toch blijf ik het bijzonder vinden dat ik Cruijff in De Kuip heb zien spelen en ben ik hem dankbaar dat hij ons heeft geholpen om in het seizoen 1983-1984 de dubbel (kampioenschap en beker) te winnen. Na dat seizoen ben ik hem ook in levenden lijve tegengekomen. Natuurlijk kon ik het niet nalaten om tegenover iedereen die op Vak V in mijn buurt zat op te scheppen over die bijzondere ontmoeting. Het was in de tijd dat ik nog regelmatig allerlei wedstrijden in allerlei stadions bezocht. Zo kwam ik ook terecht in Amsterdam bij stadion De Meer voor een wedstrijd van Ajax tegen Fortuna, ergens eind 1984. In die tijd kon je nog gewoon een kaartje kopen bij de kassa. Terwijl ik stond te wachten kwam opeens Johan Cruijff met wat metgezellen achter mij staan. Brutaal als ik was grapte ik dat hij wel zonder kaartje naar binnen mocht en stapte opzij. Maar de maestro schudde van nee en vertelde dat hij in conflict was met de directie van Ajax en het daarom vertikte om op het ereterras plaats te nemen. Hij kocht liever een kaartje en ging dan tussen de gewone supporters zitten. Ik heb hem wel voor laten gaan en volgens mij kreeg hij aan het loket toch gratis een kaartje, maar niet voor de hoofdtribune.

Op Vak V maakte het niet veel indruk. Men schudde het hoofd en dacht: het zal wel.

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel