Zege op NEC belangrijker dan 1-1 tegen Ajax

24-10-2016 08:57

Door Hasko van Dalen

'Tegen de "kleintjes" word je kampioen,' stelt Hasko van Dalen in trioverslag: Klassieker, Zorya, NEC 

Toen Feyenoord vorige week zondag in Nijmegen speelde, was ik op rondreis in Amerika. In het holst van de nacht heb ik in Las Vegas via internet naar het wedstrijdverslag van Radio Rijnmond geluisterd. Je kunt in die stad op van alles gokken, inclusief talloze sportwedstrijden. Geld inzetten op de uitslag van NEC-Feyenoord was er echter niet bij. Nu zou ik er ook niet rijk van zijn geworden, want halverwege gaf ik geen cent meer voor de kansen van Feyenoord. Ik vreesde dat de 1-0 tussenstand de inleiding zou vormen voor een nieuwe reeks nederlagen. Net als vorig seizoen na de onnodige verliespartij in Nijmegen. Gelukkig pakte het anders uit, al kwam ik daar wat laat achter. De livestream had zo’n vijf minuten vertraging, dus toen heel Nederland al wist dat Michel Kramer alsnog de winnentreffer had gescoord, was het bij mij nog 1-1 met de melding dat de blessuretijd was ingegaan. Na thuiskomst zag ik op FoxSports een korte samenvatting en die bevestigde het beeld dat Feyenoord niet goed had gespeeld. De winst was dus een hele opluchting. Immers, juist tegen de 'kleintjes' word je kampioen.

Trouwe supporters
Het stemde mij niet hoopvol voor de Europa League wedstrijd tegen Zorya Luhansk. Daarin deed de ploeg echter wat we eerder ook in Europees verband zagen: rustig afwachten, geen gekke dingen doen, de counter vermijden en loeren op een kansje. Het gevolg was een wedstrijd die niet sprankelde. Ook het publiek in het stadion was vrij tam. Op Vak V ontbraken de raddraaiers die tegen Manchester nog voor onrust hadden gezorgd. Ik zat nu te midden van trouwe supporters, die normaal gesproken elders op Vak V zitten, die niet schreeuwden, joelden of scholden. Ze zongen wel uit volle borst de clubliederen mee.

Vreselijke hekel
Pas na de goal van Jørgensen kwam er meer leven in de brouwerij. Het begon met het uiten van ergernis over het vuurwerk en de rookbommen die enkele sukkels op Vak S en Vak J ontstaken. Dat kunnen geen supporters zijn geweest. Je moet wel een vreselijke hekel aan Feyenoord hebben als je zoiets doet, terwijl je weet dat de club er forse boetes voor krijgt en verbanning uit de Europese competities dreigt. Pas toen de rook was opgetrokken concentreerden we ons weer op het spel en beleefden nog wat angstige minuten. De overwinning leek echter niet in gevaar te komen. Opnieuw een hele opluchting. Dus gingen we tevreden naar huis en gaven elkaar vrolijk een hand of schouderklopje met de melding dat we er zondag weer zouden zitten, nu in een bomvolle Kuip en vol vertrouwen voor de klassieker.

Subjectief commentaar
Dat vertrouwen bleek terecht. Feyenoord nam vanaf de eerste minuut het heft in handen. Na tien minuten was er de levensgrote kans voor Bilal Basaçikoglu. Hij had natuurlijk de score moeten openen nadat hij dat bal van Daley Sinkgraven had afgesnoept en alleen op Ajax doelman Onana kon afgaan. Helaas was het niet de enige kans die Feyenoord in de eerste helft miste. Op Vak V keken we vol bewondering toe hoe strijdlustig de thuisploeg was en hoe goed er gevoetbald werd. Tegelijk constateerden we dat dit het zwakste Ajax was dat we in jaren in De Kuip hebben gezien. De Amsterdammers kwamen er in die eerste helft niet aan te pas. Alleen NOS-commentator Frans Snoeks zag dat ’s avonds bij Studio Sport door zijn gekleurde bril wat anders. Zelden zo’n subjectief commentaar gehoord. Op Vak V hadden we er in ieder geval een betere kijk op. Wel vreesden we allemaal de oude voetbalwet, dat als je zelf kansen blijft missen de tegenstander wel een keer raak schiet.

Wel jammer, die leeghoofden
Dat gebeurde prompt bij de enige kans die Ajax kreeg. Net als het elftal gaven we op de tribune de strijd echter niet op. De twaalfde man stond weer letterlijk en figuurlijk op, schreeuwde de kelen schor en klapte de handen stuk. Elke foutieve beslissing van scheidsrechter Kuipers werd met gefluit begroet. Vooral zijn beslissing om de smerige overtreding van Klaassen slechts met geel, en niet met rood, te bestraffen, riep ongekende agressie op. Wel jammer dat weer wat leeghoofden op Vak W het nodig vonden daarna met bekers bier naar spelers te gaan gooien.

Schrale troost
Gelukkig bedierf het de sfeer niet en bleef De Kuip als één man achter de ploeg staan. De beloning kwam in de vorm van de gelijkmaker van Dirk Kuyt. Een hele opluchting weer. Toch bleef na afloop het gevoel overheersen dat we 1-1- te weinig hadden gekregen. Bij het verlaten van het stadion werd alleen nog maar gesproken over de kansen die we in de eerste helft hadden gemist en hoe mooi het zou zijn geweest als we Ajax hadden verslagen en de tiende overwinning op rij hadden geboekt. Het behoud van 5 punten voorsprong en handhaving van de reeks ongeslagen wedstrijden in de Eredivisie voelde voor veel supporters al een schrale troost.

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel