Massage op de Kruiskade

20-10-2012 11:34

Door YMR

Ik woon al 12 jaar in Rotterdam, maar toch zit de stad zit nog steeds vol verrassingen. Zo was ik, bijvoorbeeld, nog nooit in een Chinese massagesalon binnen geweest, terwijl ik er toch al tig keer voorbij was gelopen. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Wat te denken van een voetmassage voor m'n verjaardag?

 

Een willekeurige dinsdagochtend op de Kruiskade. Van buiten vind ik de massagesalon er wat shady uitzien. Het is er leeg. Ik krijg een stoel aangeboden, pal voor het raam, bijna in de etalage. Voel me een beetje te kijk zitten, zo met mijn gezicht naar de straat. Maar raak er al snel aan gewend en vind 't wel prima. Binnen: Oosterse liftmuziek, kruidige geurtjes, een lauw kopje thee en een wel heel erg heet voetbadje.

 

Het wachten op de massage en de gastheer lokt uit tot rondkijken. Maar binnen is 't niet groot, dus al snel gaat mijn blik naar het raam, naar wat er daar allemaal gebeurt. Een poster hangt hinderlijk linksonder in beeld, maar voor de rest is er genoeg te zien. Buiten: straattheater. Af en aan lopende - flanerende - jongeren, rondhangende kletsende mannen, auto's met luide muziek en draaiende motor. Uitzicht op het Tiendplein, misschien wel het meest mistroostige pleintje van Rotterdam. Maar toch: fijn, zoveel leven, zo'n mooi schouwspel om gade te slaan. Het heen en weer geloop, het gesjouw met allerhande plastic zakjes van de Chinese toko verderop. Het naar elkaar lonken van voorbijlopende jongens en meisjes. Het passeren van een dwarsdoorsnede van Rotterdam-West, met bijbehorende kleding, uitdossing, haardracht, gedrag.

 

De massage - afwisselend pijnlijk en fijn, rustgevend en dan weer uitnodigend op je tanden te bijten, met aan het eind ontspanning en alleen maar willen liggen en slapen - was uiteraard veel te snel voorbij. Ik had niet alleen nog uren kunnen genieten van binnen, maar vooral van buiten. Nog uren kunnen kijken, observeren, meegenieten en gniffelen om wat er allemaal op dat kleine stukje Rotterdam gebeurt.

 

Ik kom snel terug, naar binnen én buiten!

Rubriek YMR

YMR

13 jaar geleden overgevlogen uit het zonnige Zuiden, immer nog met zachte 'G' in haar vocabulaire. Sociologe, metropolitaan onderzoeker, met een passie voor Berlijn en een uit de h...

Bekijk profiel