In het Poortgebouw blijft het altijd 1980

8-10-2013 12:18

Door René Hoeflaak

Journalist René Hoeflaak bezoekt een feestje, krijgt een licht-nostalgische brainwave en beschrijft het Rotterdam dat Berlijn's burgemeester Willy Brandt ontving

 

Vandaag 21 jaar geleden overleed oud bondskanselier en burgemeester van Berlijn, Willy Brandt, op 78- jarige leeftijd.  En afgelopen weekend - op 3 oktober 1980 - namen krakers bezit van het Poortgebouw aan de Stieltjesstraat. Aanleiding voor een feestje terplekke. Met circusacts op zolder en bandjes als The Balcony Players en Red Herring in de huisbar. De jaartelling en de tijd lijken in het Poortgebouw te zijn gestopt in 1980. Het jaar dat Willy Brandt een bezoek bracht aan Rotterdam. Het was de tijd van kraakrellen, massademonstraties, Mient Jan Faber en ‘opkomende’ bandjes als The Clash, U2, The Cure, Gang of Four en Joy Division. Die  tijd, dus. Wie die sfeer nog eens een keer in ‘het echie’ wil ruiken, horen en zien, kortom ondergaan, raad ik aan een feestje in het Poortgebouw te bezoeken, zoals ik dit weekend. De rechter houdt de eigenaar van het Poortgebouw, projectontwikkelaar de Groene Groep en de huidige 28 bewoners al jaren in een sur place.

 

Terug naar Willy Brandt. Op 14 mei 1980 bezocht hij Rotterdam en was hij samen met onder meer de kersverse prinses Juliana, Prins Bernhard en de burgmeesters van Keulen en Belgrado, één van de vele (ere)gasten van André Van der Louw. De Rotterdamse burgemeester liep in die tijd nog met plannen rond om van het Poortgebouw een eroscentrum te maken. Die plannen zal hij waarschijnlijk niet hebben gedeeld met Brandt of Kovacévic, de burgemeester van Belgrado. Die kwamen hier namelijk voor iets heel anders. Zij waren naar Rotterdam gekomen voor een herdenkingsbijeenkomst van het Duitse bombardement van - toen - veertig jaar eerder. Een historische bijeenkomst vanwege de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Duitse (door geallieerde troepen gebombardeerde) steden, zoals Berlijn.  Brandt, die eigenlijk Herbert Ernst Karl Frahm heette,  was op dat moment voorzitter van de Socialistische Internationale en één van de gastsprekers. “Een moeilijke taak” meende mede-sociaaldemocraat Van der Louw in zijn openingsspeech in De Doelen, waarin hij  verder een apart welkomstwoord sprak tegenover de echtparen Van Mameren en Vreugdenhil. Beide echtparen traden in het huwelijk in de dagen voorafgaand aan het bombardement en zagen hun huizen in vlammen opgaan.

 

Ach ach… Juliana, Bernhard, Brandt en Van der Louw: ze zijn allang niet meer onder ons. Tóch apart dat ze juist in het Poortgebouw bij mij weer tot leven komen.

 

Ze moesten eens weten.

 

Afbeelding /  www.geschichte-der-sozialdemokratie.de 

Rubriek Zeemeerminnen

René Hoeflaak

Blogger René Hoeflaak is een schrijvende TGV, die elke dag nieuwe routes verkent. Hij reist graag over de hele wereld, maar even zo enthousiast tilt hij op de hoek van de st...

Bekijk profiel