Ooms-Cruyff-Amsterdam

19-3-2014 10:10

Door René Hoeflaak

De liefdevolle blik van stadsgids René Hoeflaak valt op het ‘Ooms’-gebouw, word óók verliefd!

 

Het gebouw aan de Maaskade 113 op het Noordereiland in Rotterdam imponeert al vanaf 1915 aan de oevers van de Maas. Vanaf de Maasboulevard - aan de overkant - is het pand bij iedere Rotterdammer en voor iedere  automobilist, fietser en voetganger herkenbaar en bekend als het ‘Ooms’ gebouw.  Het in Jugendstil gebouwde kantoor op nummer 113 werd ontworpen door de architecten en studiegenoten J.H. de Roos (1875-1942) en W.F. Overeijnder (1875-1941). Zij ontwierpen onder meer ook het Sparta stadion het Kasteel en het kantoorgebouw van Scheepvaatmaatschappij Van Uden aan de Veerhaven. Wie goed kijkt, ziet in de zandstenen gevel vele gedetailleerde motieven met als rode draad water en zee. Verklaarbaar, want opdrachtgever van nummer 113 was een reder, te weten Van Driel. Hoogbejaarde Rotterdammers zullen het gebouw dan ook wellicht kennen als ‘Van Driel’ gebouw en bejaarde Rotterdammers als het ‘Swarttouw’ gebouw (vanaf 1927).

 

Uniek bouwblok

Het kantoor bestaat eigenlijk uit twee delen. Want het naastgelegen hoekpand op nummer 115 vormt al een halve eeuw één geheel met nummer 113. Een uniek bouwblok dat het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan.  Ooms kocht het gebouw in 1979 van Frans Swarttouw junior na zijn overstap naar vliegtuigbouwer Fokker. Ook Ooms verkocht het kantoorpand door om het  vervolgens vanaf 1993 te huren. Onlangs heeft Ooms de huur opgezegd. Voor de eigenaar, Prudentia Vastgoed in Breda, aanleiding om het gehele gebouw, met een duur woord, te herontwikkelen. Voor nummer 113, een Rijksmonument, betekent dat verbouwen. Voor nummer 115 ziet het er minder goed uit. Sloop dreigt. Het gezichtsbepalende hoekpand ziet er aan de buitenkant weliswaar prima uit maar volgens een rapport van CDV makelaars is er geen redden meer aan en wordt sloop derhalve onvermijdelijk. Daar zijn de geleerden het echter nog niet over eens. De Welstandscommissie van de gemeente Rotterdam buigt zich regelmatig over het voorstel tot sloop en het alternatief, en dubt nog over die twee opties. Christen Unie/SGP intussen startte in augustus 2013 een petitieactie op internet tegen de sloop. To be continued.

 

Zeepaarden & Cruyff

Terug naar 113, want daar begon ik mijn blog mee. Verder dan de marmeren entreehal ben ik eigenlijk nog nooit geweest. Maar ver genoeg om te beseffen dat het hier om niet zo maar een kantoor gaat. Want kijk omhoog en je ziet een metersgrote koepel met fraaie brandschilderingen, kijk opzij en je ziet koperen fonteinen en trapleuningen met zeepaarden en schelpen en kijk naar de ramen en je ziet glas in lood met keramiek. Of andersom. Maar dan de draaideur. Rotterdammers, let op!!. Want op de verbindingsring onderaan de deur lees ik de volgende naam gegraveerd: ‘Cruyff Amsterdam’. Meer niet. Vernoemd naar een draaideurenfabrikant uit de eerste decennia van de twintigste eeuw: P. Cruijff en zoon uit Amsterdam. Dus niet alleen dertig jaar maar ook honderd jaar geleden liet Cruijff uit Amsterdam zijn sporen na in Rotterdam. Het Ooms gebouw is, dus, vanaf nu en voor altijd het ‘Cruijff’ gebouw!

 

Je moet het zien om het te begrijpen. 

 

Afbeeldingen / René Hoeflaak

Rubriek Zeemeerminnen

René Hoeflaak

Blogger René Hoeflaak is een schrijvende TGV, die elke dag nieuwe routes verkent. Hij reist graag over de hele wereld, maar even zo enthousiast tilt hij op de hoek van de st...

Bekijk profiel