Vierkant eiland

15-5-2015 11:49

Door René Hoeflaak

Hoe Prins Alexander de strijd om ‘het diepste punt’ van Nederland verloor

 

Mount Scenery op Saba is het hoogste punt van ons Koninkrijk. Geen discussie over mogelijk. Urenlang tuurde ik in de winter van 2003 vanaf een strand op het Franse eiland St. Martin naar het toppunt van Nederland.  Twaalf jaar later maak ik een ommetje over het Vierkant Eiland,  een betonnen eiland  in een plas tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland in de voormalige Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander.  

 

Op zijn zachtst gezegd voorbarig...

Het Vierkant Eiland is een monumentaal kunstwerk van beeldhouwer Frans de Wit  en markeert op een diepte/hoogte van 6,67 meter onder N.A.P. (Normaal Amsterdams Peil) het laagste punt van Nederland. Althans bij het slaan van de eerste paal, begin mei 1995. Want nog geen twee maanden later, op 29 juni 1995, komt de Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat met een keiharde conclusie.  Het laagste punt van Nederland is niet in Rotterdam Prins Alexander maar in een negen centimeter lager gelegen stukje  weiland bij en in Nieuwerkerk aan den IJssel. ‘Het is op z’n zachtst gezegd voorbarig‘, aldus een woordvoerder van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in Trouw op 8 mei 1995 over de Rotterdamse claim van het laagste punt.

 

Kralingen mengt zich in de strijd

Ook de toenmalige deelgemeente Kralingen mengt zich in die periode in de strijd en claimde een  diepte van 7 meter 20 bij een volkstuincomplex.  Een strijd die in juni 1995 wordt beslist met een verlossende officiële meting  in het voordeel van Nieuwerkerk aan den IJssel. De eerste palen van het Vierkant Eiland zijn dan al geslagen. Het fundament voor het Vierkant Eiland is dan al gelegd. Er is geen weg meer terug. In 1996 wordt het Vierkant Eiland onthuld en op de tegel aan de voet van de brug wordt het monument – ook in 2015 – omschreven in het kader van het project: Diepste punt van Nederland. 

 

Afbeelding / nl.worldmapz.com

Rubriek Zeemeerminnen

René Hoeflaak

Blogger René Hoeflaak is een schrijvende TGV, die elke dag nieuwe routes verkent. Hij reist graag over de hele wereld, maar even zo enthousiast tilt hij op de hoek van de st...

Bekijk profiel